Steven

Prengels.

© Steven Prengels

Accattone

INTRO

Hij liegt en steelt, dwingt vrouwen tot prostitutie en predikt tweedracht. Werk geldt voor de anti-Messias Accattone (Nederlands: bedelaar) als een ondeugd. Hij en z’n makkers definiëren zichzelf niet in termen van bezit, status of maatschappelijke functie. Pasolini’s helden van het ‘subproletariaat’ zijn verdrongen naar de woestijnachtige zelfkant van de kapitalistische wereld die veel weg heeft van de hel van Dante. Daar vechten ze om te overleven. Ze volgen hun instinct in plaats van te gehoorzamen aan burgerlijke noties van waarde en moraal en huldigen de intensiteit van het nu. Pasolini zag in dit ‘subproletariaat’ dus de kiem van een nieuwe maatschappelijke en politieke orde.

 

Johan Simons’ enscenering neemt dit perspectief als uitgangspunt voor een muziektheaterproject waarin Pasolini’s tekst en de muziek van Johann Sebastian Bach in een nieuwe verhouding komen te staan. Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent creëren met Bachs cantates een spanningsveld tussen een hemelse verlossingsbelofte en de aardse realiteit, dat ook visueel een geweldige uitdrukking vindt in de Kohlenmischhalle in Dinslaken en de loods van Houtimport Lemahieu in Gent.

FOTO

Fuga

Morgenröte

Visite Guidée Mâlique

Contrapunctus

HELD

Konstellation

Schäume

Le réveil TamTam

© Jules August

PERS

Het slotbeeld gaat door merg en been: het traagste motorongeluk ooit, op de tonen van Bachs doodscantate ‘Ich habe genug’. Accattone, geïnspireerd op het filmdebuut van Pier Paolo Pasolini, is locatietheater van het zuiverste water. Een voormalige kolenmenghal, zo groot als een kathedraal, kaapt de hoofdrol weg.

(De Standaard)

 

Fenomenaal hoe Johan Simons de verfijndste klanken en rauwste randen van de samenleving dicht bij elkaar laat komen.

(De Volkskrant)

CREDITS

muziek.

tekst.

regie.

muzikale leiding.

dramaturgie.

soundscape.

licht.

geluid.

kostuum.

decor.

 

spel.

 

 

zang.

 

 

orkest en koor.

 

productie.

 

speelreeks

 

Johann Sebastian Bach

Pier Paolo Pasolini

Johan Simons

Philippe Herreweghe

Koen Tachelet, Tobias Staab, Jan Vandenhouwe

Steven Prengels

Wolfgang Göbbel

Will-Jan Pielage

Anja Rabes

Muriel Gerstner

 

Benny Claessens, Elsie De Brauw, Anna Drexler, Steven Scharf, Steven van Watermeulen, Mandela Wee Wee, Lien Wildemeersch, Jeff Wilbusch

 

Dorothee Mields (sopraan), Damien Guillon (contratenor), Thomas Hobbs (tenor), Peter Kooij (bas)

 

Collegium Vocale Gent

 

Ruhrtriennale, NTGent

 

14.08.15 - 23.08.15, Kohlenmischhalle, Dinslaken

16.09.15 - 20.09.15, loods Lemahieu, Gentse haven