Steven

Prengels.

biografie

 

nieuws

 

beeldend werk

 

contact

 

Berg

Menuet

Die Welt von Gestern und Morgen

nicht schlafen

Accattone

En Avant, Marche!

Heart to get!

tauberbach

Wagner in Bayreuth

Sisyphe

C(H)ŒURS

Gardenia

Exhibition

Fuga

Morgenröte

Visite Guidée Mâlique

Contrapunctus

HELD

Konstellation

Schäume

Le réveil TamTam

(klik op de foto voor groot formaat)

En Avant, Marche! (2015, Les Ballets C de la B, NTGent)

Die Welt von Gestern und Morgen, grafietpoeder op houtkarton, 2017

Steven Prengels studeerde in 2009 af als master in de compositie aan het conservatorium van Amsterdam in de klas van Wim Henderickx, bij wie hij eveneens een master compositie behaalde aan het conservatorium van Antwerpen in 2007. Daarvoor studeerde hij aan het Lemmensinstituut en de KU Leuven. Zijn werk beslaat een ruime waaier van artistieke domeinen: van muziek voor orkest, theater, dans tot het maken van beeldend werk.

 

Zijn werk werd onder andere reeds uitgevoerd door de Belgische Kamerfilharmonie, Brussels Philharmonic, deFilharmonie, het Spectra Ensemble, Nieuw Ensemble Amsterdam, Symfonieorkest Vlaanderen, i Solisti del Vento, Oxalys en het Zagreb Symphony Orchestra.

 

In de theater- en danswereld werkt hij vooral als muzikaal leider en componist. Een belangrijk moment hierin was de voorstelling ‘Gardenia’ (2010), van  Alain Platel en Frank Van Laecke, waarvoor hij het muzikaal concept vormgaf. Hierna volgden ‘C(H)ŒURS’ (2012), de grootschalige productie van Alain Platel, Les Ballets C de la B en Teatro Real Madrid, met groot koor, orkest en tien dansers, waarvoor hij additionele muziek en soundscapes creëerde naast het werk van Wagner en Verdi, en Platel’s ‘tauberbach’ dat in januari 2014 in première ging in de Münchner Kammerspiele.

Daarna volgden Accattone (2015, Ruhrtriennale, NTGent, regie Johan Simons), En Avant, Marche! (2015, Les ballets C de la B, NTGent, regie Alain Platel en Frank Van Laecke) en nicht schlafen (2016, Les ballets C de la B, Ruhrtriennale, regie Alain Platel).

 

 

Als beeldend kunstenaar beslaat zijn werk schilderijen, grafiek, installaties en objecten, soms te linken aan zijn muzikaal werk, soms aan zijn voorbeelden, van Dürer tot Broodthaers.

 

In 2017 richtte hij samen met beeldend kunstenaar Arno Synaeve het theatercollectief Raumteid op. Onder die naam ging in oktober 2018 hun eerste voorstelling Berg in première, in coproductie met NTGent, C-Takt en de Ludwigsburger Schlossfestspiele.

 

Voor de komende jaren staan samenwerkingen gepland met onder andere  Alain Platel, Johan Simons, Frank Van Laecke, Wim Opbrouck, de kunstenaars Arno Synaeve en Pieter De Clercq, Les Ballets C de la B, en het Tunesisch kunstenaarduo Selma en Sofiane Ouissi.