Steven

Prengels.

© Steven Prengels

Die Welt von Gestern und Morgen

INTRO

Dream Play… An Introduction to Strindberg’s Dream Play… Irre… To the Journeyers to the East… To the Journeyers… The Glass Bead Game… Theme and Variations… Variations on a European Theme… Höchste Zeit, meine Damen und Herren, Höchste Zeit… Time Game… What happens?… Prelude and Fuge… Composition with Fuge… Fugatica… Reisen… Invention and Fuge… Landscape with Fuge… To the Journeyers… The World of Yesterday and Tomorrow.

 

Tijdens het schrijven aan dit nieuw orkestwerk voor de Music Biënnale Zagreb vulde ik een schetsboekje op zoek naar de juiste titel. Velen daarvan verwijzen naar literaire helden: Thomas Mann, Hermann Hesse… Op de laatste pagina schreef ik de titel die ik zou weerhouden: De wereld van gisteren en morgen. Als titel is het op zichzelf reeds een kleine collage, gebruik makend van Stefan Zweigs autobiografie Die Welt von Gestern (1942) en de voorstelling Für die Kinder von Gestern, Heute und Morgen (2002). Deze manier van denken keert in veel van mijn werk terug. Het combineert ver van elkaar verwijderde elementen, plaatst ze in een nieuwe context, in de hoop zo nieuwe betekenislagen te creëren. Hetzelfde proces is traceerbaar in de compositie zelf. Verdi, Bach, en zelfs Zuid-Afrikaans aartsbisschop Desmond Tutu ontmoeten elkaar in een specifieke constellatie.

In 2012 gebruikte ik Desmond Tutu’s stem in een voorstelling van Alain Platel. Daarin herschikte ik - met het grootste respect - de woorden van Tutu en integreerde ze in een bredere soundscape. Tutu’s welbespraaktheid is naar mijn mening tijdloos en universeel, vandaar dat ik niet aarzel ze te hergebruiken voor dit werk in Zagreb.

 

“I think you’re fantastic…

And I want to clap you.

I want to salute you!

For you are a fantastic bunch of human beings.

 

And…!

What happens?

 

You dream…

You dream dreams…

You dream dreams of a world…

But it’s amazing!

It’s amazing…”

 

(Desmond Tutu)

FOTO

© Muzički Biennale Zagreb

CREDITS

compositie.

muzikale leiding.

 

creatie.

 

productie.

 

bijzondere dank.

 

premiere.

 

Steven Prengels

Dian Tchobanov

 

Zagreb Philharmonic Orchestra

 

Music Biennale Zagreb

 

Bérengère Bodin

 

28 april 2017