Steven

Prengels.

© Steven Prengels

Sisyphe

INTRO

In 2010 hoorde ik een radiogesprek tijdens een autotrip naar Den Haag over Albert Camus. Ik kende over hem niet veel meer dan zijn naam. Ik ging op zoek naar enkele van zijn romans en sindsdien is Camus een van mijn helden. Toen even later de vraag kwam van het Symfonieorkest Vlaanderen een nieuw werk te schrijven voor orkest kreeg ik de gelegenheid deze fascinatie ook concreet te maken. Het resulteerde in het driedelige ‘Sisyphe’ voor mezzo, bariton en orkest (naar de centrale figuur uit ‘Le mythe de Sisyphe’ van Camus)

KORT

De goden hadden Sisyphus ertoe veroordeeld keer op keer een rotsblok omhoog te moeten torsen naar de top van een berg.  Eenmaal aangekomen ziet hij de steen in minder dan geen tijd terug in de diepte storten, vanwaar hij hem weer naar de top moet duwen. Voor de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus belichaamt deze Sisyphus de ultieme absurde mens, die zich geconfronteerd weet met de zinloosheid van het bestaan, maar die er tegelijkertijd in slaagt boven zijn noodlot uit te stijgen. Dat laatste doet Sisyphus tijdens zijn afdalingen, wanneer hij beseft dat deze ogenblikken van verademing even zeker terugkeren als zijn beproevingen.  In 'Sisyphe' volgen we deze tragische held tijdens één van zijn opmerkelijke tochten naar de voet van de berg.

 

En dan ziet Sisyphus de steen in minder dan geen tijd in de diepte storten, vanwaar hij hem weer naar de top moet rollen. Hij daalt weer af naar de vlakte.

Het is op deze terugweg, tijdens deze pauze, dat Sisyphus mij interesseert. (…) Dit ogenblik, dat als het ware een verademing vormt en dat even zeker terugkeert als zijn beproeving, is het ogenblik waarop hij bewust denkt. Telkens als hij de top verlaat en langzaam afdaalt naar de holen der goden, staat hij boven zijn noodlot. Hij is sterker dan zijn rots.” (Albert Camus, Le Mythe de Sisyphe, 1942)

CREDITS

compositie.

tekst.

 

uitvoering.

 

 

orkest.

mezzo sopraan.

bariton.

dirigent.

 

Steven Prengels

Steven Prengels, naar Albert Camus

 

De Singel, Antwerpen (18.11.12) - Concertgebouw, Brugge (20.11.12) - De Bijloke, Gent (24.11.12)

 

Symfonieorkest Vlaanderen

Els Mondelaers

Romain Bischoff

Fabrice Bollon